Chili con Carne recept, 4 port.:
-
2 gula lökar
-
4 klyftor vitlök
-
400-500 g blandfärs eller nötfärs
-
1 msk smör eller olja, stekningen
-
1-2 morötter, grovt riven eller skivad
-
1-2 röda paprikor
-
Färsk el torkad chili, dosera efter hur stark du vill ha din chili con carne
-
1 tsk paprikapulver
-
1 tsk spiskummin
-
400-500 g krossade eller passerade tomater
-
400 g bönor, svarta eller blandad mix
-
Salt och peppar
Instruktioner
Skala lökarna och hacka dem fint.
Kärna ur paprikorna och skär till mindre tärningar.
Skala morötterna och välj mellan att skiva eller riva dem grovt
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Fräs upp lökarna med färsen
Rör ihop chili, paprikapulver, spiskummin och bönor med tomatsåsen och häll i stekpannan. Låt detta puttra ca 10 minuter. Smaka av, tillsätt salt och peppar efter egen smak.
Lägg i paprikorna och morötterna, och låt puttra ytterligare 10-15 minuter.
Hvad er chili con carne?
Chili con Carne är en färsgryta som tros ha sitt ursprung från Mexico, men det är flera länder som hävdar annat. Chili con Carne recept har funnits sedan många år tillbaka och därmed har det fötts flera varianter med tiden.
Om din chili con carne skulle bli för stark, så tillsätt honung och låt puttra en stund.
FAQ Chili con Carne
Jag vill hellre ha vita bönor i tomatsås i chili con carne?
Vi har alla våra favoriter, men börja då med mindre del av tomatsåsen och se vilken konsistens som passar dig.
Skulle det funka med att istället använda vegetarisk färs?
Det går utmärkt. Stek då upp lökarna en stund innan du tillsätter din färs och kanske kan du behöva mer stekfett, då vegetarisk färs är mer torr än animalisk.
Varför blandar du alla kryddor med tomatsåsen innan?
För att de ska blandas ut mer jämnt med färsen, men det går utmärkt att tillsätta kryddorna direkt i färsen om man vill det.