Lasagne, ugnsform ca 20-25 cm:
-
1-2 gula lökar
-
2 vitlöksklyftor
-
400-500 g blandfärs eller nötfärs
-
Ca 1 msk smör eller olja, för stekning
-
3-4 msk tomatpuré
-
1 tsk av vardera timjan och rosmarin
-
400 g krossade tomater
-
Salt och peppar
-
7-9 lasagneplattor
Ostsåsen:
-
7 dl mjölk
-
4 msk vetemjöl
-
Ca 2 dl riven ost
-
Ovanpå lasagnen: Ca 1 dl riven parmesanost
Instruktioner
En pizzasallad eller en blandning av tomater, rödlök eller purjolök och lite vinäger + valfritt bröd
Gör så här:
Starta ugnen, 175˚
Skala och hacka lök och vitlök, som sedan steks tillsammans med färsen. När färsen är nästintill genomstekt, så tillsätt tomatpuré och kryddor att fräsa med tills färsen är helt genomstekt.
Tillsätt tomatpurén och sjud upp någon minut. Salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan.
Såsen: Vispa ut mjölet med en mindre del av mjölken. Börja med 1.5 dl mjölk. Blir det för tjockt, så tillsätt lite mer mjölk. Vänta med att tillsätta resten av mjölken tills det har blivit en jämn smet. Koka upp såsen, men sänk värmen när den har börjat koka. Låt sjuda 3-4 minuter och rör om lite i taget.
Tillsätt osten och salt och peppar. Såsen får inte koka. Rör om på låg värme tills osten har smält.
Smörj ugnsformen. Häll i lite mindre än hälften av ostsåsen i botten av ugnsformen, sedan lasagneplattor som följs av färgblandning. Sedan nytt lager med lasagneplattor och färgblandning. Häll långsamt över resten av ostsåsen och toppa med parmesanosten.
In i mitten av ugnen, 35-40 minuter.
Lasagne är en klassiker från Italien, som passar i många hem. Den är mäktig med sin krämiga sås och det bästa är när den får koka lite längre i ugnen, så allt får smälta ihop till en smaskig tårta av matig karaktär.
En krämig lasagne passar väldigt bra ihop med frisk sallad, som bryter av fint mot den mäktiga rätten.
FAQ om lasagne
Förslag på hur man kan göra lasagnen starkare?
Byta ut rosmarin och timjan mot 1 tsk basilika och 0.5-1 tsk chilipulver. Servera med chilisås till, om det inte blir tillräckligt starkt.
Förslag på en nyttigare lasagne?
Köp fullkornsplattor, välj nötfärs samt köp ost med mindre fett och eventuellt att du fördelar mindre del ost i såsen och ovanpå lasagnen.
Är det möjligt att tillsätta något knaprigt och nyttigt?
Ett exempel är finrivna morötter i lasagnen eller som tillbehör.