Recept:
-
400 g Spaghetti
-
150-200 g tärningar av Pancetta eller Bacon
-
2 vitlöksklyftor
-
4 äggulor
-
30 g Pecorinoost, rivas fint
-
30 g Parmesanost, rivas fint (gärna lagrad i många år)
-
Salt och peppar
Pasta Carbonara servering:
- 1 äggula och lite ruccola
Instruktioner
Koka upp pastan, 3-4 minuter kortare än enligt anvisningar på paketet. Spara 3 dl av pastavattnet.
Stek upp Pancetta eller Bacontärningar tills de är lite knapriga och lägg åt sidan. Spara lite av stekskyn.
Blanda ihop finhackade vitlöksklyftor, äggen, ostarna och peppar.
Häll i pastavattnet i stekpannan, som användes till köttet. Koka upp vattnet och lägg sedan i spaghettin. Rör hela tiden runt spaghettin i vattnet. På så vis skapas en krämig sås.
När nästan allt vatten är borta, så är det läge att ta bort stekpannan från värmen. Häll över blandningen med ägg och ostar. Anser du att det blev för torrt, så tillsätt lite vatten och rör om igen. Salta och peppra efter egen smak.
Servera i en djup tallrik. Lägg lite ruccola vid sidan och en äggula i ett halvt äggskal på toppen av din Spaghetti Carbonara. Anledningen till att äggulan ska placeras i ett äggskal är både dekorativt och matgästen får chans att välja om denne önskar tillsätta äggulan eller inte i Carbonaran.
Pasta Carbonara är en italiensk maträtt som består av bacon, ägg, ost och pasta. Carbonara är en enkel pastarätt i krämig sås, som är lätt att variera med olika ostar. Jag har valt olika sorters ost för att jag tycker det ger mer karaktär i smaken.
FAQ - Spaghetti Carbonara
Vad är Pancetta?
Det är fläsk från Italien som är rimmat och lufttorkat.
Är det okej att lägga äggulan i en liten skål bredvid istället?
Det går bra. Välj det som passar dig som bäst.
Blir det stor skillnad om man har färre ägg i såsen?
Det beror på vilken konsistens man vill ha. Prova dig fram till det som passar dig.