Snabbmat

Nyttig snabbmat - det bättre valet för din hälsa

Av Morten Jørgensen uppdaterat den 17-01-2022

Många tänker på onyttig mat när de hör ordet snabbmat, men så behöver det inte vara. Det är även möjligt att tillaga eller köpa färdig snabb nyttig mat. Även om man skulle välja att göra någon typ av macka, så går det att göra på ett mer hälsosamt sätt.

Ibland kan en snabb maträtt innebära ett dåligt val på grund av exempelvis tidsbrist. Om du planerar i förväg kan du göra hälsosammare val när du äter snabbmat. Man bör först och främst tänka på att få i sig energi som varar så länge som möjligt, så man undviker att kort efter middagen känna av ett sötsug och ge efter för det på kafferasten.

Genom att välja bra råvaror, så kan man lyckas med snabb nyttig mat. Vad som är snabbt nog, beror oftast på hur pass hungrig man är eller hur lång tid man har på sig innan man måste tillbaka till jobbet eller iväg på annat.

Några snabba middagstips för dig

Många idéer på snabbmat hemma kan man hämta från gamla klassiska recept. Antingen om man använder sig av originalreceptet eller alternerar dem genom att byta ut olika ingredienser, till exempel kött mot ett vegetariskt alternativ.

Exempel på snabb nyttig mat

Några tricks med att lyckas med snabb nyttig mat är att använda sig av färska grönsaker eller tillagningsmetoder som kräver lite tid.

Gör kvällsmat snabbt

Gör en middag på 30 minuter

Man kan lyckas med tillaga en nyttig middag på bara 30 minuter och det behöver inte alltid vara så komplicerat. Ibland hjälper ugnen till och ibland är det på grund av enkla ingredienser. Här nedan kommer tre enkla recept som passar för olika tillfällen.

Fylld lövbiff med grönsaker

Chili Lax och spenat, 4 port.

600 g laxfiléer

2 dl majonnäs eller créme fraiche

50 g pizzaost

500 g färsk spenat

Blanda majonnäs eller créme fraiche med lite pizzaost och chili. Bred på laxfiléerna, som du sedan steker i ugnen, 15-20 minuter.
Stek spenaten på låg värme tills den har krympt ihop. Krydda med salt och citronpeppar.
Lägg upp spenat på en tallrik och ovanpå placerar du en laxbit.
Ät gärna med kokta eller färska grönsaker.

Krämig pastasås med kyckling

300 g kycklingfilé

1 lök

4 st vitlöksklyftor

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

100 g färsk babyspenat

150 g cocktailtomater

Riven parmesanost till servering

Undvik detta när du ska äta snabblagad middag

Det finns några fällor som man bör undvika i så stor man som möjligt när man söker efter en snabb maträtt. Ska man äta ute, så välj hellre en lunchrestaurang (gärna en som serverar dagens) framför gatukök.

FAQ - Snabblagad middag

Hur kan det komma sig att créme fraiche finns med i många recept?

En liten klick brukar räcka långt samt att du kan använda den kall som varm, och den går att använda på många olika sätt.

Hur är det möjligt att lyckas med att tillaga en bra middag på 30 minuter?

Det finns lite olika knep att ta till, bland annat genom att använda sig av bra råvaror som inte kräver lång tillagningstid eller att det passar i både kalla och varma rätter. Pasta används ofta när man ska tillaga snabbmat och den kan man ju finna som fullkornsvariant. Kombinera med bra produkter som inte kräver lång tillagningstid, till exempel steka upp fina skivor av kycklingkött och mindre tärningar av potatis och morötter.

Kan man fuska till det med att beställa hem färdig mat?

Visst kan det ibland vara både gott och bekvämt med att beställa hem en pizza eller hamburgertallrik, men det är bra om du inte gör det till en vana eller att du försöker få i dig av de bättre alternativen ibland.

Testa nya rätter och recept med en matkasse

Snabbt och enkelt

Snabbt och enkelt är för dig som vill att middagen ska vara precis som det låter - snabbt och enkelt! Med denna matkasse kan du laga goda middagar på under 25 minuter. Perfekt för dig som har hektiska veckor.

2-4 personer

15 - 40 min.

3-5 dagar

Erbjudande: Spara upp till 1 359:- på dina första 5 kassar

Från

33:-

per portion

Enkelt och lättlagat

Enkelt och lättlagade är en matkasse som innehåller lättlagade middagar. I matkassen får du ett utbud av välbekanta, milda och barnvänliga smaker. Du kan själv välja och byta ut dina recept.

2-6 personer

20 - 50 min.

3-5 dagar

Erbjudande: Spara upp till 655:- på 2 första matkassarna

Från

36:-

per portion

Läs också

logo